Miljölagstiftning

Det är mycket nu. Denna vecka läser jag fyra kurser, totalt sätt på 200%. Är lite mycket kan jag erkänna. Har tenta i morgon i miljölagstiftning. En tenta över internet så jag hoppas jag har bra internetuppkoppling annars blir jag utslängd från tentan och från göra omtenta pga det! Har lagt de andra kurserna lite på is och fokuserat lite mer på denna denna vecka. Har fortfarande haft föreläsningar och labbar i de andra kurserna men pluggande i allmänhet har fokuset legat på miljöbalken. Ser paragrafer när jag blundar nu mer. :S Ska vi dra genom några intressanta paragrafer kanske... viktiga saker det här! :P


3e kapitlet, 9 § Mark- och vattenområden som har betydelse för totalförsvaret skall så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt motverka totalförsvarets intressen.

- med andra ord försvaret har alltid företräde till allt.Kan kanske kännas lite gammalmodigt men så är det!

6e kapitlet, 6 § Om en verksamhet eller åtgärd kan antas medföra en betydande miljöpåverkan i ett annat land, skall den ansvariga myndighet som regeringen bestämmer informera det landets ansvariga myndighet om den planerade verksamheten eller åtgärden och ge den berörda staten och den allmänhet som berörs där möjlighet att delta i ett samrådsförfarande om ansökan och miljökonsekvensbedömningen.

- Finns alltså ingen anledning att skita i grannarna runt omkring. Ska gärna fråga dem också om vi kan få lite hjälp med att lösa problemet. "Vi har förgiftat ert land, kan ni hjälpa oss att fixa problemet", låter som de absolut vill vara hjälpsamma och hjälpa de som har orsakat stor problem för deras egna land. ;)

2a kapitlet 3 § Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

-
Detta kallas för produktvalsprincipen. Skulle man då kunna säga att du gör ett lagbrott om du på ska köpa avfettningsmedel på macken och väljer ett standard avfettningsmedel och inte ett biologiskt nedbrytbart? Är macken medskyldig när det erbjuder båda?


Ja nu har ni något att fundera på ett tag! :P Ska gräva mig lite djupare ner i miljöbalken innan jag ska sova!


Underbara.... du är absolut bäst!


Tilldelar detta inlägg till mina vänner. Finns inget bättre med underbara vänner! När man får ett sån här fint sms från en kompis blir man nästa rörd.

"Tack för att du är väldens bästaste vän! Mitt liv skulle inte vara samma utan dig!"

Du är helt underbar, känner precis samma sak. =) Vi har varit inne på det förut du och jag, vad hade hänt om vi inte hade blivit vänner, hur hade det varit då??! Att du bara finns räcker långt, att man vet att man kan vända sig till dig oavsätt vad. :) I love ya girl! ;)

Ni andra ska jag inte glömma bort. Är trevligt att man bara får ett msn:n kommentar när man känner sig nere, bara det lilla gör en mycket gladare. :) Eller ett telefonsamtal på småtimmarna som kan göra en hemsk dag mycket mycket bättre!! ;)



You are always in my heart!


Umeå nästa

Nu är det i alla fall bestämt, blir Umeå för examensjobb. Ska titta på temperaturens inverkan på torvens nedbrytning uppe på en myr utanför Umeå. Fick förslaget från handledaren i förrgår, och var och pratade med min handledare här i Linköping i går där han förklarade lite mer utförligt. Tyckte att det verkar vara ett mycket intressant område. Gjorde ju kandidat arbetet inom liknande ämne, med nedbrytning och hur klimat förändringarna har påverkan. Det som är lite mer skrämmande är att det är 80 mil från Linköping upp till Umeå!! Måste flytta dit upp för en period i vår, någon/några månader. Kommer absolut ha min lägenhet kvar här i Linköping, tänker ju inte flytta upp dit för gått liksom. Blir att försöka hitta något boende, inneboende eller något. Måste träffa min handledare där uppe också inom den närmsta tiden. Får bli att ta flyget eller tåget upp över någon dag.

Umeå under sommaren... hur kommer det vara i vinter/vår!! Kallt är min gissning.

Har konstaterat att det är en bit dit upp, dryga 80 mil Linköping-Umeå. Man kommer en bit ner i Europa om man skulle åka söder ut istället. Men nej jag ska ju åka norr ut... lite kallare... mer snö... mer natur!! Glad att jag inte ska till Kiruna 140 mil, den sträckan söderut skulle man hamna i norra Italien!! Vad har vi lärt oss av detta... jo Sverige är långt! :P

Ume in Europe!

 

Måste öva på det karakteristiska schuuuo ljudet. ;) "Jo" på inandning har jag konstaterat.

 


Elvis på tv

Elvis fick visa sina talanger på tv, östnytt i tisdags. Vildsvins prov! Elvis den gula Lajkan i klippet:


Oops I did it again....

Råkade skära mig igen... samma finger... men lite längre upp. Denna gång på en konservburk, ett sicksackat sår blev det... Gick runt med två plåster på samma finger, såg för roligt ut. =) Får hålla mig bort från vassa föremål ett tag nu tror jag...
Stackars sargade finger!!


Har den här veckan försökt att komma lite före eller pluggandet. Många kurser som går in i varandra och om jag inte ligger i fas nu kommer det bli väldigt jobbigt med massa saker att göra om några veckor. Har pluggat mycket GIS den här veckan. Gjort massa kartor och sånt. Riktigt kul faktiskt! I dag har jag suttit nästan hela dagen vid dator och slutförde module 4 (av 9).

Tog mig ner på stan en sväng också. Skulle köpa ett par svarta jeans... ja det var ju inte så lätt inte. Fanns det några.. neee! Titta över allt, HM, cubus, bik book, carlings, gina ... Konstiga modeller eller svart färg... svarat med en glansig yta verkar vara någon genomgångende trend också =S. Nee och de jag hitta som var skit snygga fanns inte i någon bra storlek... låg emellan två storlekar. De jag kom i satt inte speciellt tajta vilket kommer innebära att de kommer sitta löst efter en dag. :( Får hålla utkik efter ett par svarta byxor. Istället köpte jag ett par svara mjukisbyxor... de var skitsnygga faktiskt. :P

Måste berätta om vårt paket vi väntade på från HM. Hade beställt kläder från HM, och vi har väntat med spänning att paketet skulle komma. När det väl kom gick vi till utlämningsstället och skulle hämta ut det... jätte förväntans fulla ... som små barn på julafton! :P Men när vi kom dit var butiken stängd... på grund av rån! Var vi tvungna vänta tills morgon dagen för att hämta paketet :O. Sen fick jag tankar om att rånarna hade snott vårt paket också... och att vi skulle få vänta ännu längre tid att få det. Men när vi gick dit dagen där på fanns det där. =) Så en massa fina saker kunde vi prova. Lycka!!

Fate... ja var det ödet att jag skulle köpa dem kanske....

Ja men om man ska gå och sova nu då kanske... Började känna mig pigg nu igen på kvällningen. Städade och fixade lite på toan. :=) Varför inte göra det då när man hade ork till det :P





Fingret hamna i kläm

Sängen är väldigt lockande just nu! Är så trött! Skulle försöka plugga i dag men orkar verkligen inte...

I går jobbade jag 8-19. Det gick bra hela dagen, folk hela dagen så man hade saker att göra hela tiden. Men en halvtimme innan jag skulle gå hem gick det snett. Skulle bara diska rent några knivar ... slant till och råkade skära mig... blev ganska djupt ja! Fick hjälp av en arbetskamrat att plåstra om, lite tejp som dra ihop såret ... behövdes. Fick gå hem lite tidigare pga det, men kändes lite dumt när jag fick lämna kvar en del saker som var kvar att göra på jobbet. Lång arbetsdag och sista timmen kanske man inte riktigt hade högsta koncentration. Mmm så kan det gå!

På kvällen blev det film hemma hos en kompis. Skräck är alltid bra!! ;) De hade hyrt en film men efter att den andra dvd inte funka blev det en arg Jonas som cyklade iväg och lämnade igen den med. Blev en film som de hade hemma istället, Wrong turn! Hehe, missbildad personer som lever i skogen kan ju bara bli en bra skräck liksom.

Wrong turn och så hamnar du med dessa monster...
I dag har jag firat pappas sambo på födelsedagen! Grattis Grattis!! Nu har de åkt i väg en sväng för annat födelsedags firande och jag är hundvakt! Så lugna och beskedliga så mina små älsklingar.


GIS and BIOGAS Process


Det går bra nu! Nu börjar det rulla på, problem börjar lösa sig. Har kommit i gång med Biogas kursen, mycket labbtid är det med dagligt underhåll men vi i gruppen har delat upp arbete så alla behöver inte vara där varje dag. Mycket strul var det i början, med olika uträkningar som inte stämde, en lärare som gjorde situationen lite mer förvirrande... men det löste sig.. eller jag tog tag i saken och löste det. Fick plocka fram mattehjärnan som finns där inne, alla mattekurser måste ju vara till någon hjälp tycker man. Ja som alla vet (i alla fall vi i Linköping) luktar ju framställningen av biogas inte så gott :S, det gör det inte i vid vår framställning heller. Vi måste ta prover från reaktorn varje dag... usch... sen värma upp det i ugn... ännu mer usch!!

The Biogas Process...

Gäller att komma igång med labbrapporten i den kursen också, sen komma på ett ämne att skriva uppsatsen i relation till biogas processen.

Andra kursen jag påbörjade var en GIS kurs på distans (Geografic Information Systems). Till en början var det en massa strul där också. Kunde inte installera programmet som jag skulle använda, så blev väldigt uppstressad av att inte det funka. Men efter att jag laddad hem programmet två gånger, försökt installera det fyra gånger... med olika knep och hjälp... blev jag förbannad och tryckte på Ignor knappen när felmeddelande kom upp X antal gånger och efter ett tag så installerade den programmet utan problem. =D Kunde även installera nya Microsoft office som jag hade haft samma problem med genom att trycka på Ignor X antal gånger. =) Ja se var lite ilska kan ordna!!!



Här en bild över vad man kan åstadkomma i GIS program... hur man bygger upp kartor till exempel.

I dag har jag gjort klart större delen av första Modulen (av 7 moduler), hade bra flyt i dag. Läser ju båda kurserna (GIS och Biogas kursen) parallellt på 50 % plus att jag har läser Miljölagstiftningskursen nu också. Så en del att göra men det är bara att strukturera upp det så gå det också. :)

Kanske har fått ex-jobb också ... bara kanske.. men man får hoppas! Kanske blir Umeå ... får se får se!

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu