Miljötekniken avklarad

Nu har jag avslutat ytterligare en kurs och har bara det självständiga arbetet kvar för att få ut min kandidatexamen. Där efter väntar ... ja det vet jag inte riktigt. En ovis väntant på att få reda på var man hamnar här näst, blir det en fortsättning i Linköping eller blir det Uppsala. Det vet bara antagnings kommiten. Nu är det inte långt kvar i alla fall tills jag får ut en examen, en KANDIDAT I BIOLOGI, EKOLOGI.

I lördags var vi i Kolmården och klappade vargarna, en trevlig upplevelse. Man ska inte säga att det var hundar man var inne hos utan man märkte tydligt att de var vilda djur. Som hela tiden höll koll på varandra, så att alla höll sig på sin plats och rank. Fyra vargar var i hängnet vi var i, hannar hela bunten. De har ett väldigt tydligt språk, och det som var intressantas vara att när ettan gav sig på tvåan, gav tvåan sig på trean som gav sig på fyran. Ungerfär som att om jag blir tllsagd ska jag också säga till någon. Den stackars fyran fick knappt komma fram och hälsa alls.
 
image9

Brevid varghängnet fanns andra inhängnader. I ett fanns det lejon som strosa runt snön, en konstig syn. I ett annat fanns det två björnar, som precis vaknat upp ur vinterdvalan. Björna brukade gå tillsammans med vargarna men eftersom de hade ungar nu så fick de inte det.

Var även på Elmia och bilsportsmässan under påsken. Var mycket snygga bilar som man inte skulle tacka nej till om man skulle ha möjligheten att köpa eller provköra. Nice!

Nu ska jag försöka att fokusera på den nya kursen, självständigt arbete. Ska läsa in mig på hur mikroorganismer i marken påverkas av miljöförändringar, ska bli intressant.

Påsk = gula kycklingar och gråa vargar

Jippi snart får jag ett välförtjänt påsklov med allt där till. Godis i påskägg, påskbord med ägg och åter ägg, stekta och kokta. Det kommer också innebär påskkärringar, gula små kycklingar och påskfjädrar i alla dess färger men det betyder också gråa vargar. Jo, för jag ska in till vargarna på kolmården och gossa med dem. De ska tydligen vara väldigt kärvänliga och hoppar gärna upp och ger en puss. Får inte glömma kameran, det är ett minne för livet detta!!!! :)





Glöm inte bort vad som betyder mest i livet, låt inte det försvinna!

Pappersbruk= luktar apa

Förra veckan var jag på två studiebesök för den kursen jag läser nu. Ett i Finspång, SAPA Aluminium fabrik, där de smälter ner aluminiumskrot för att sedan göra aluminiumplåt som används i värmeväxlare hos bilar. De är de andra största leverantören av värmeväxlar material i världen, plåt där i från sitter i två tedjedelar av alla bilar i världen. De var jätte intressant genomgång om företaget, miljöchefen var jätterolig att lyssna på. Vi fick sedan gå ut i fabriken och på nära håll, (egentligen för när om man ska följa säkerhets föreskrifterna, men guiden tyckte att om man var där skulle man i allafall få se något). Fick se ett block på 5 ton valsas ut till en 400 meter lång plåt. (Som en viss person sa, - Det är precis som att göra peppakakor! 
image7
Här är de gigantiska truckar som körde överallt, här lastad med aluminiumplåt.

     Vi fick även se olika reningsprocesser för att rena bort olja och aluminium mm. Roligaste var ena guiden som skratta hela tiden fast det var allvarligt, och när miljöchefen punktera att han skulle ha skyddsglasögon på sig och han fick ta hennes blev kommentaren, -Nej det behövs inte, jag ser ändå!!! Vet inte riktigt om man har förstått vitsen med att ha dem på sig då, och att man säger det till den miljöansvariga. 


Det andra besöket var till Skärblacka, pappersbruk. Här lukta det rutna ägg hela tiden, svavelväten närmare bestämt. Skulle inte viljat bo där när man byggde stället, om det lukta som det gjorde nu kan man bara tänka sig hur mycket det luktar utan all rening. Det hade varit ett driftstopp några dagar innan vi kom där de rengjorde reningsanläggningen, men nu var den i full gång igen. Tydligen luktade lite mer när man sätter igång det igen efter reningen- vilket märktes.
     Vi fick gå runt med några äldre damer där på bruket och titta på hela processen från träd till tunna pappersdukar. Tyvärr fick vi inte se träden malas ner till spån eftersom de hade tillräckligt på lager just då, tråkigt. 
 
image6
Efter besöket här fick man slänga alla kläder i tvätten, och stå i duschen en längre tid för att få bort stanken. Mitt hår var inte att leka med, det stank apa.

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu