Västerbottens kalla klimat

Ja snöoväder i söder är det men här uppe är det bara jävligt kallt. Helgen var väldigt kall, runt 25 minus! Men inte stoppar det en från att komma ut i den undersköna naturen här i västerbotten, nej nej! Och självklart ska man se det från en skoter! =) Hyrde en skoter och drog ut i naturen. Trevligt sällskap hade jag med. :) Me herre gud vad kallt det var. Tog oss en bit och gjorde upp en eld för att få lite värme... var kallt ändå. Vi lyckades härda ut i två timmaren sen bar det tillbaka igen. Var så kallt att min kamera inte vill fungera så blev inte så många bilder. Kollad innan att batteriet var laddat, vilket det var. Men när jag kom ut i kylan så tyckte den inte att den var laddad längre. Fungera när den kom in i värmen igen...  Var ju inte så att man ville ta av handskarna en allt för lång tid heller för att fotta. Har en bild från mobilen...

Våran fina brasa med utsikt över den frusna sjön som vi åkte över.


Den trevliga gubben som vi långade skoterna av trodde inte att vi skulle härda ut mer än en halvtimme men fel hade han. Han bjöd in oss på kaffe och varm choklad. Dock efter att han hämtat vatten från stallet eftersom vattnet hade frusit till huset.

 

Han var en härlig gubbe med en trevlig fru också. Frun kom från Ukraina så det blev en härligt blandning av engelska, svenska och ukrainska/ryska. Pratade om allt mellan himmel och jord... norrland, björnar, jakt, USA, kina, världskrig, rysk tv.... Ja det var många ämnen vi var inne på. =) Riktigt kul var det! Han bode väll ganska isolerat där uppe, 15 stycken som bodde i byn ungefär. Men verkade som han hade varit med om mycket i sitt liv, provtagningar i Canadas skogar med grizzlibjörnar spatserande runt tältet varje kväll, till fiske både i atlanten och stilla havet...

 

En upplevelse i sig att prata med det paret. =) Vi var så hjärtligt välkomna tillbaka när det blev lite varmare ute så vi kunde åka en längre tur.

 

Var en riktigt riktigt mysig och trevlig helg!!!  Nu ska jag krypa ner under en filt och ta på mig ett par sockor till...

En varm varm kram från mig i norr! <3 <3


... burkar och åter burkar

Usch usch mina händer är inte sig lika efter den här helgen. Skruva av lock på burk... väga upp torv i burk... skruva på lock på burk...X 180 burkar! Så såg min fredag kväll och lördag förmiddag ut. Lördag eftermiddag och kväll: Suga ut lut ur små behållare (180 stycken) ... fylla på nytt lut... sätta på gummikork... skruva av locken på burkar med torv ... sätta på nya lock med lutbehållare... sätta ner i respikond maskinen.... 
Ja efter att jag var klar vid sju tiden i går kväll var mina armar och hände helt slut. Händerna skrek efter hudsalva. :(

SLU här jag hållt till om dagarna... och kvällar...

Men nu är i alla fall själva experimentet igång. Allt förarbete på två veckor har äntligen gjort nytta. Nu blir det lite lugnare period och bara observera så att maskinen fungerar som den ska. Börja skriva på arbetet. Kanske man har lite mer tid att se sig omkring i Umeå och utanför också.

Blev en promenad i solen ner på stan i dag när man äntligen har en dag ledigt. Här stationshuset som jag en morgon för två veckor sen anlände till. Gick runt i centrum och längs med Umeå älven...

Solen som skinner över Ume älv.

Här är en bild på mitt fynd från förra helgen... Två skitsnygga muggar. En föreställande Elvis och en annan på Marilyn Monroe. I love them...



En stor varm kram till er alla på alla hjärtans dag också i dag! <3
Ska själv fira den lite senare.

Bilder från Ume

Tog en promenad ner i city. Så här ser gångvägen ut, högkantad av snövallar.

En riktigt gammal stad Umeå, med massor med trähus över allt. Många moderna trähus kunde jag med hitta, vilket antyder att de vill bevara den här härliga mysiga känslan i stan.

En bild till på Umeås kärna, med alla vackra trähus.

Umeå älv som nu är helt belagd med is och snö. Många broar som går över den.

En till bild över älven som kanske är svår att se av all snö, men vägen närmast och älven längre bort.

Halvtaskig bild över umeå. =)

Lite snabbfakta om Umeå: Har 114 000 invånare och 33 000 studenter, med en yta av 2 317km2. Blev stad år 1622. Kan jämföras med Linköping som har 140 000 invånare och 27 000 studenter, yta av 4 200 hektar.

Men det är nu här jag ska spendera en månad. :) Ska både försöka prova på skoter och skidor när man ändå är här uppe. :P Kommer bli jätte kul. :)

UMEÅ

Ja nu var man som sagt här uppe i norr. Ume har blivit en invånare mer i måndags. Åkte från Linköping med tåget klockan sex på kvällen. Eller ja.. halv sju med det med all försening. Väl tio min in på resan blev det mer förseningar pga signalfel. Till mitt första byte i Västerås var vi en halvtimme försenade... men det gjorde inget för det tåg från göteborg var drygt en timme försenad, så blev att fördriva 40 min på Västerås tågstation. SEN väntade en lång resa upp mot Umeå.... Efter totalt 14 timmar ca var jag framme på måndags morgonen vid halv nio tiden. Hade inte sovit mycket den natten... försökte lägga mig över två säten och sov väll lite men var inte det minsta skönt.

När jag var framme tog jag taxi till huset där jag hyr ett rum. De hade lagt ut en nykel åt mig så det var bara för mig att gå in. Var lite konstigt att bara gå in i ett främande hus så där. :P Trött var man också... men var bara att lämna av sakerna och traska till universitetet. Där var jag sedan hela dagen till fem. Där efter till affären för att handla mat. Nej var sjukt sjukt trött efter den dagen. Ny plats, nya saker, massa information, nya lokaler att hitta i ....mm. Jag somna vid åtta! :P Upp tidigt dagen därpå också... träffa handledaren vid halv åtta. Men kunde inte göra så mycket den dagen eftersom alla torvprover fortfarande var frysta. Så var bara att vänta tills i dag att börja dela upp proverna och plocka bort levande material.

I dag har jag stått hela dagen på labb och hållt på med proverna och göra de klara för försöket. Var klar med det vid halv fem. Då var det bara att ställa in sig på att jobba övertid eftersom de skulle helst in prover i ugnen över natten också. 90 deglar skulle vägas... fyllas på med material... och vägas igen!!! Därefter in i ugnen! Jag var klar vid kvart över sex. Lång dag men nu känns det i alla fall som man har påbörjat hela exjobbet!!! :)

Har inte hunnit se mycket mer än universitetet och affären just nu. Hoppas hinna med att ge mig ut i vildmarken utanför umeå och se den underbara natur som finns här (som jag såg en glimt av när jag kom med tåget). 
Har inte hunnit ta några bilder heller. Här hitta jag en fin sommarbild på myren som mina prover är tagna, Degerö stormyr. Kanske ska följa med några dokturanter nästa vecka dit ut, de skulle ta vattenprover och vara där ute hela dagen. Får se om jag kan hänga på.

Degerö Stormyr

Hoppas få lite tid över så man kan gå runt en sväng i Umeå också.

Grattis Mor!!

Grattis till mamma på födelsedagen! Varma kramar här uppe från Umeå.


Mer uppdatering om min umeå vistelse någon annan dag ... när jag sovit in de 14 timmars tågresan hit.

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu