Pappersbruk= luktar apa

Förra veckan var jag på två studiebesök för den kursen jag läser nu. Ett i Finspång, SAPA Aluminium fabrik, där de smälter ner aluminiumskrot för att sedan göra aluminiumplåt som används i värmeväxlare hos bilar. De är de andra största leverantören av värmeväxlar material i världen, plåt där i från sitter i två tedjedelar av alla bilar i världen. De var jätte intressant genomgång om företaget, miljöchefen var jätterolig att lyssna på. Vi fick sedan gå ut i fabriken och på nära håll, (egentligen för när om man ska följa säkerhets föreskrifterna, men guiden tyckte att om man var där skulle man i allafall få se något). Fick se ett block på 5 ton valsas ut till en 400 meter lång plåt. (Som en viss person sa, - Det är precis som att göra peppakakor! 
image7
Här är de gigantiska truckar som körde överallt, här lastad med aluminiumplåt.

     Vi fick även se olika reningsprocesser för att rena bort olja och aluminium mm. Roligaste var ena guiden som skratta hela tiden fast det var allvarligt, och när miljöchefen punktera att han skulle ha skyddsglasögon på sig och han fick ta hennes blev kommentaren, -Nej det behövs inte, jag ser ändå!!! Vet inte riktigt om man har förstått vitsen med att ha dem på sig då, och att man säger det till den miljöansvariga. 


Det andra besöket var till Skärblacka, pappersbruk. Här lukta det rutna ägg hela tiden, svavelväten närmare bestämt. Skulle inte viljat bo där när man byggde stället, om det lukta som det gjorde nu kan man bara tänka sig hur mycket det luktar utan all rening. Det hade varit ett driftstopp några dagar innan vi kom där de rengjorde reningsanläggningen, men nu var den i full gång igen. Tydligen luktade lite mer när man sätter igång det igen efter reningen- vilket märktes.
     Vi fick gå runt med några äldre damer där på bruket och titta på hela processen från träd till tunna pappersdukar. Tyvärr fick vi inte se träden malas ner till spån eftersom de hade tillräckligt på lager just då, tråkigt. 
 
image6
Efter besöket här fick man slänga alla kläder i tvätten, och stå i duschen en längre tid för att få bort stanken. Mitt hår var inte att leka med, det stank apa.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!